Napoleon Bonaparte był nie tylko wspaniałym strategiem wojskowym ale przyczynił się także do rozwoju medycyny na świecie. Na przykład z jego rozkazu założono w 1802 roku pierwszy w dziejach specjalistyczny szpital dziecięcy w Paryżu (L'Hôpital des Enfants Malades), podobne wzorujące się na paryskiej placówce powstały dopiero po kilkudziesięciu latach (Petersburg - 1835, Wiedeń - 1839, Lwów - 1854, Kraków - 1876, Warszawa - 1878) … Słynny lekarz Napoleona, major chirurg Jerzy Haffner, stosował w tamtych czasach metodę leczenia uszkodzonych kończyn głównie poprzez ich amputację. Taką metodę również stosowano w przypadku wystąpienia tzw. stopy cukrzycowej, choroby wówczas bliżej nie znanej. Obecnie pacjentom daje się większe szanse na odratowanie chorej kończyny w wyniku zaawansowanej cukrzycy. Można zastosować opatentowaną niedawno metodę lekarza Wojciecha Bielickiego, prezesa Fundacji Napoleona  ….